maanantai 18. heinäkuuta 2016

#49: Aknestik: Toukokuussa (1990)

Sanotaan nyt ensin, että Aknestik on yksi parhaita suomalaisia popbändejä koskaan, ja heillä olisi kovin monta kappaletta, jotka voisivat olla tällä listalla. Esimerkiksi Sata vuotta kaivossa, Yölaulu, Haukipudas, Kesällä ei mennä nukkumaan, Jokapäivä tai Vien sun sydämen pohjoiseen ovat korkealla kaikkien aikojen parhaiden suomalaisten biisien listalla. Mutta yksi pitää valita, ja kyllä se on Toukokuussa.

Tässä biisissä on jotain sellaista vastaansanomatonta, jota suomalaisessa, enimmäkseen melankolisessa popmusiikissa harvoin kuulee. Jos lauletaan toukokuusta, laulettakoon siitä juuri näin. Toukokuuhan on hulluuden ja katteettomien odotusten aikaa. Toukokuun perusominaisuus on se, ettei se ole ihan vielä kesää, mutta melkein kuitenkin. Kesä, kuten monet muutkin ihanat asiat, on parhaimmillaan juuri ennen alkamistaan.

Toukokuu on vuodenkierron nousuhumala, parhaimmillaan joka päivä on edellistä lämpimämpi ja aurinkoisempi, ja kaikki näin saavutettu on voittoa, vielä ei tarvitse rasittua syksyn läheisyydestä, laskea päiviä kesäloman loppumiseen.

Aknestikin biisi hahmottelee muutamassa lyhyessä säkeistössä yksinkertaisen ja universaalin toukokuu-skenaarion: ensin ostetaan jäätelö kioskilta (sen myy tyttö, jolla on kaunis suu), sitten kuullaan torinrannassa "kesämekkoiselta", että illalla olisi sillan alla bileet (tällä kesämekkoisellakin on kaunis suu), sitten juodaan siellä sillan alla, ja sielläkin on tyttö, jolla on kaunis suu. Ja kaikki tämä toukokuussa tapahtuu.

Tämä on pikkupaikkakuntien romantiikkaa ja jokilaaksojen keväthuumausta. Aknestikin biiseissä ei mennä yökerhoihin euforiaa kokemaan, vaan ostetaan puuhapussi K-marketista ja suunnataan soveliaalle nurmikolle. Perämerellinen tuuli sekoittaa kylän suloisimman tytön hiukset, uusi lonkero avataan. Pohjolan kesä on mitä se on, kauniiksi ja lyhyeksi yhtä lailla määritelty.

Mielenkiintoista, että Toukokuussa-biisin ihanat kaikukitarat ovat parasta shoegazea, mitä Suomessa kukaan on koskaan tehnyt. Paitsi että tässä ei tuijotella kenkiin, vaan tähtitaivaalle.


Toukokuussa Youtubessa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti