perjantai 11. marraskuuta 2016

#14: Asa: Monimuotosii (2006)

Asa on taas niitä artisteja, joilta oli kovin vaikea valita listalle tietty kappale. Pidän häntä itsestäänselvästi yhtenä 2000-luvun tärkeimmistä ja parhaista suomalaisista musiikintekijöistä, mutta hänen tuotantoaan tulee kuunneltua albumikokonaisuuksina, ja oikeastaan koko sen tuotannon läpi käyvä musiikillinen ja tekstuaalinen punainen lanka on se, minkä takia häntä arvostan.

Mutta ehkäpä sitten tuo punainen lanka tiivistyy jollain tapaa Monimuotosii-biisissä, jonka ekologisesta elämäntavasta ja kestävästä kehityksestä kertovan pinnan alla on syvempi filosofinen ulottuvuus: täällä on kaikenlaista nähtävää, koettavaa ja tajuttavaa, eikä itseään kannata kahlita, kun ei kerran ole pakko. Putkinäköisyyden impulssi on kukistettava ja katsottava koko universumia. Se pyrkimys tuntuu olevan Asan taiteellinen johtotähti, ja tässä biisissä asia tulee jotakuinkin tyhjentävästi selvitettyä.

Monimuotosii on tavallaan klassinen albuminpäätösraita (vaikka Terveisiä kaaoksesta -levyllä kuullaankin sen jälkeen vielä outro). Se houkuttelee pysähtymään, hiljentymään ja vetämään aiemmin kuultua yhteen. Hitaine tempoineen ja Piritta Pärelä -nimiseltä laulajalta sämplättyine romanikaihoisine kertosäkeineen se voisi helposti olla jotain, mitä sitten kutsuttaisiin seesteiseksi tai jopa hartaaksi. Mutta oikeastaan kappaleen täydellistää se, että Asa on lähtenyt vähän rikkomaan tätä perusideaa, koska muutenhan myös Monimuotosii pysyttelisi taideteoksena siististi omassa poterossaan eikä haastaisi kuulijaa.

Biitin ja laulusämplen kevyt pätkiminen ja leikkeleminen on aika hienovarainen, mutta erittäin onnistunut ratkaisu, joka ei hukkaa biisin vakavaa ydintä, mutta alleviivaa kyllä jonkinlaista universaalin moninaisuuden ideaa, tunnetta siitä, että täällä ollaan kaiken ympäröimänä eikä vain menossa jonnekin laput silmillä. Asan räppien painokkuus ja intensiivisyys taas tekevät selväksi, ettei kyse ole lohtumusiikista, vaan manifestista.

Biisissä mainitaan toki kompostoinnin, talousmetsänhoidon ja kestokyvyn kaltaisia käsitteitä, jotka ovat enemmänkin opastavien painotuotteiden kuin harhaan johtavan runouden kieltä, mutta runoutta tämä silti on, ja on sitä suurelta osin juuri uraauurtavan musiikillisen toteutuksen takia. Toisaalta sen toteutuksen käsitteleminen irrallaan Asan lyyrikko- ja räppäripersoonasta ei ole mahdollista. Vaikka tässä ollaan hyvin kaukana ns. tyypillisestä hiphopista, on genrepiirteistä jäänyt jäljelle ainakin se, että taustat seurailevat vokaaleja - mutta eivät pelkästään seuraile, vaan kaiuttavat niitä, kuvittavat niitä ja nostavat ne jonnekin puunlatvojen yläpuolelle, tuulen mukana kaikkialle kantautuvaksi universaaliksi kommunikaatioksi.

Olisi todella mielenkiintoista tietää, millaisen vaikutelman ei-suomenkielinen ihminen saisi biisistä. Miksihän en ole koskaan testannut? Tämä on ilman muuta paitsi sanojen, myös äänenpainojen kautta ymmärrettäväksi tuleva teos.

Monimuotoisuuden käsite liittyy ennen kaikkea ympäristön, luonnon, maailman moninaisuuteen ja niiden kaikkien aspektien itseisarvoon. Mä kävelen kotiin joka kerta eri polkuu. Tunnistan ajatuksen, pyrin itsekin liikkumaan ihan lähiympäristössäni silmät auki ja löytämään jotain mielenkiintoista ja ainutlaatuista jokaisesta tienpätkästä ja metsäkaistaleesta. Tuttuja paikkoja taas voi vuoden- ja vuorokaudenajasta, omasta mielentilasta tai mistä hyvänsä olosuhdetekijästä riippuen katsoa aina eri tavalla. Luonnon tuhoaminen on mielekäs konsepti vain, ellei katso tarkkaan, mitä on tuhoamassa ja ymmärrä sen itseisarvoa. Tämä pätee puiden ohella tietysti myös eläimiin ja, niin, ihmisiinkin.

Kertosäesämple Tummaksi synnyin / on tie vain koti ollut tuntuu mielenkiintoisella tavalla erilliseltä muusta tekstistä ja sitten kuitenkin liittyvän siihen. Lyhyt laulunpätkä on dramaattisen vaikuttava ja istuu biisin tunnelmaan täydellisesti, mutta miten romanikansan kulkurikaiho kytkeytyy juuri tämän kappaleen sanomaan? No, ainakin me kaikki olemme kulkureita elämässämme ja maailman armoilla, koska ilman maailmaa nyt ei ole meitäkään.

Siitä kai tässä muistutellaan.


Monimuotosii-video Youtubessa

1 kommentti:

  1. hieno kappale Monimuotosii. on ehkä yksi asan parhaimpia ainakin omaan korvaan. koska ajatusmaailmat kohtaavat juuri tässä kyseisessä kappaleessa.

    VastaaPoista